Sunday, November 30, 2008

Everett és a párhuzamos világok

Most néztem meg a Parallel Worlds, Parallel Lives című dokumentumfilmet. Ez a kis film Hugh Everett-ről, a kvantumfizika egyik legérdekesebb, mára élvonalbeli teóriájának a megalkotójáról szól. Everett úgy próbálta elméleti szinten feloldani a kvantumfizikában lévő ellentmondást (vagy ellentmondásnak tűnő "viselkedést"), hogy értelmezése szerint minden mikroskálán történő "döntési szituációban" a világ kettéhasad, az egyikben "A", a másikban "B" döntés megszületésével. A kettéhasadt világokban lévő értelmes lények nem tudnak más világok létezéséről, mert nem észlelik azt, de ugyanaz az ember a sokmilliárd világból akár kettőben is merőben különböző életet élhet. Everett elmélete elvetve termékeny virágokat hajtott ki a sci-fi írók és TV-s, mozis producerek számára (Lola Rent, Sliders, Vissza a Jövőbe, vagy ahol a leginkább szemléletesen egyszerűsítették le az elméletet: a Denzel Washington főszereplésével készült Deja Vu), de maga az elmélet nagyon is komoly, Everett 130 oldalon, bonyolult képletekkkel és érvelésekkel támasztotta alá mondanivalóját.

A dokumentumfilm érdekessége, hogy a főszerepet Everett fia, Mark játsza, aki apja egykori kollégáit és barátait, munkahelyeit, és egyetemét végigjárva tesz egy utazást. Eközben Mark, aki egyben sikeres rock-sztár rövid monológokban számol be az érzéseiről, miközben megérti a kvantumfizika lényegi problémáját, és az apja által adott lehetséges magyarázatot. Így amit ő megtesz, az nemcsak utazás országokon át egyetemekről egyetemekre, hanem utazás a saját múltjába, és egy utazás, ahol saját elveszített családját, főként édesapját jobban megismerheti, amire élete során nem volt igazi lehetősége.

Tényleg érdemes megnézni. A filmről készült weboldalon sok érdekes információ megtalálható, többek között részletes és emberközeli magyarázat Everett elméletéről, de maga az eredeti dolgozat is.

No comments: