Thursday, June 25, 2009

Inkább az ostobák is elmondhassák a véleményüket, mint sérüljön a szólásszabadság

Június 29.-én, azaz hétfőn az Országgyűlés egy Alkotmányt módosító rendelkezésről szavaz. Ebben - többek között - az alábbi szöveg fog szerepelni

Tilos az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népírtás és más, emberiség ellen elkövetett cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése.

Ha a módosítást (kétharmados többséggel) elfogadják, akkor Magyarország, az Alkotmányán keresztül intézményesítetten és szánt szándékkal korlátozza a szólásszabadságot.

A szólás szabadsága azt jelenti, hogy mindenkinek joga van elmondani a véleményét mindaddig, amíg mást a szólás szabadságában, vagyis ugyanezen jogában nem korlátozza. Ez még akkor is így van, ha az adott vélemény elképesztő baromság (de még nem uszít gyűlöletre), mint jelen esetben amire a törvényalkotók gondolhatnak. Ha az Országgyűlés a szólásszabadság alapelvét nem tartja tiszteletben, akkor borzalmas precedenst teremt, és később még kevésbé lesz olyan szellemi, etikai és erkölcsi akadály ami hasonló szólásszabadságot korlátozó intézkedések bevezetését megakadályozza. Egy példa: jövőre nagy valószínűséggel a Fidesz kétharmados többséget fog szerezni. Ha a fenti mondat belekerül az Alkotmányba, akkor már csak egyetlen párt aktuális akaratán és jóérzésén fog múlni, hogy ne kerüljön például az alábbi az Alkotmányba (hiszen a határvonalat már most átléphetjük):

Tilos az Orbán Viktor által elkövetett jócselekedetek és más, általa az emberiség érdekében tett cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése.

Félre az iróniával. Nyilvánvaló, hogy a módosítás elsődleges oka az egyre inkább elharapozó Holokauszt tagadás megállítása. Itt mindjárt fontos leszögezni valamit: aki a Holokausztot tagadja vagy végtelenül ostoba, vagy egy aljas szemétláda, attól függően, hogy tényleg elhiszi amit mond, vagy szándékosan sért meg másokat és szándékosan hazudik. Mellékes véleményem, hogy az ostobákat vagy gonosz embereket egy Alkotmánymódosítással nemhogy nem lehet meggyőzni, de mindez csak olaj lenne a tűzre. Továbbá a szövegben érdekes kitétel a "jelentéktelen színben való feltüntetés" is, hiszen ez alapján igencsak rugalmasan lehet megítélni, hogy ki sértette meg az Alkotmányt.

Ám a lényeg nem is ez. A legfontosabb az, hogy a szólás szabadsága minden körülmények között megmaradjon és semmiképpen ne sérüljön. Akkor sem, ha azt aljas indokokkal használják fel, vagy ostoba vesztesek nyomorúságos szellemi örömszerzésre használják fel, hogy saját gyengeségeiket elfeledtessék maguk elől. Viszont az emberi jogok őket is ugyanúgy megilletik mint mindenki mást. Az lenne a jó, ha nem süllyednénk le az ő szintjükre és méltósággal mutatnánk meg nekik, hogy mit is jelentenek ezek a jogok (amit többségük ha tehetné más részéről nem tartana tiszteletben), és elmondhatják a véleményüket, de az értelmes emberek nem foglalkoznának velük.

Felesleges azzal érvelni, hogy például Németországban is tiltott a Holokauszt-tagadás. Egyrészt a megközelítés ott is hibás, másrészt még ha sérti is az emberi jogokat, az ország történelmi felelőssége miatt talán kevésbé megdöbbentő, de hangsúlyozom: akkor is hibás hozzáállás!

Alig több mint egy hónapja láttam, hogy hova vezet, ha korlátozzák a demokráciát és a szólásszabadságot, és mindenkinek kötelező ugyanazt gondolnia, de mondania mindenképpen azt, amit a hatalmon lévők akarnak. Az Észak-Koreában látott és a hazai helyzet között annyi a különbség mint egy malomkerék nagyságú hatalmas cipó és egy kis darab morzsa között. Mégis mindkettő ugyanabból a mérgező lisztből készült, és egy felelősségteljes, fejlett demokrácia nem kér belőle. Remélem mi hozzájuk tartozunk.

Ha szeretnél tenni valamit az ügy érdekében, akkor csatlakozz a Társaság a Szabadságjogokért felhívásához.
  • Olvasd el a részletes álláspontot
  • Írd alá az online petíciót
  • Küldj levelet a képviselődnek, a TASZ ehhez mintalevelet is írt.
  • Nézd meg a TASZ témakörről szóló videóját.
  • Az ismerőseid figyelmét is hívd fel ezekre. Ha elsőre nem is ért egyet, akkor is kérd meg, hogy szánjon 15 percet a fentiek megnézésére és elolvasására.
Én is ezeket tettem.

No comments: